Circulair kantoor

Parel in de Polder

Bouwbedrijf en ontwikkelaar De Vries en Verburg breidt haar kantoor uit, en wel met een volledig houten, circulair en energieneutraal gebouw.

  • Locatie Stolwijk
  • Opdrachtgever De Vries en Verburg
  • Partners De Vries Konstruktieburo, Deerns, DERIX, Klimaatservice Holland, Van den Pol Elektrotechniek, Sprank, Bosch Slabbers,

Hoge ambities

De ambities om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen, zijn vertaald naar WELL Platinum- en BREEAM Outstanding certificering en een ‘Whole Life Carbon’ footprint van <200kg CO2/m2 als meetbare doelen.

Om de high-end ambities te halen, wordt ingezet op low-tech duurzame ontwerpoplossingen; niet stijf en geregisseerd, maar ademend en interactief. De vormgeving van groene luifelranden en de mogelijkheid om een raam open te zetten dragen bij aan het passieve karakter van het kantoor en de beleving van de polder.

Volledig houten constructie

De nieuwe uitbreiding heeft een volledig houten casco, ontwikkeld in samenwerking met De Vries Konstruktieburo en DERIX. Uniek voor dit project is dat ook de stabiliteitskern in hout is uitgevoerd.

Circulaire materialen

De gevel, interieurelementen en de afwerking zijn daarnaast uitgevoerd in biobased en hergebruikte materialen; de luifels bestaan uit biocomposiet, het basement is gemaakt van gerecyclede baksteen en de vliesgevel is van Nederlands eikenhout met hardhouten stijlen.

Verbinding met de polder

De Parel is sterk verbonden met de plek waar het gebouw staat; de polder. Vanuit het gebouw ervaar je de polder op elke verdieping anders door de panoramische uitzichten en de groene luifels. Vanaf het terras is het gebouw ook fysiek verbonden met een stuk van de polder, dat ruimte biedt voor een lunchwandeling, een buiten-vergadering of een bootcamp in de natuur.

Open bouwen

De verdiepingen zijn vrij indeelbaar dankzij het modulaire CLT-skelet en de toepassing van een verhoogde vloer waaronder de installaties liggen. Een aanpassing in de indeling van het gebouw vereist daardoor geen aanpassing van de universele installaties. Zo blijft bovendien het CLT-casco zichtbaar; je kunt de constructie zien, voelen en beleven. Deze ‘eerlijke’ uitstraling rijmt met de filosofie van opdrachtgever De Vries en Verburg: ‘what you see is what you get’.

Interdisciplinaire ateliers

Uniek in het ontwerpproces zijn de interdisciplinaire ateliers; een intensieve samenwerkingsvorm waarbij alle betrokken partijen in een vroeg stadium al samen, integraal naar het ambitieuze doel toewerken. Het resultaat? Een efficiënt en effectief ontwerpproces, nieuwe combinaties en verrassende innovaties.

De houten constructie is door het hele gebouw duidelijk zichtbaar in het interieur.

duurzame samenwerking

De andere bedrijfspanden op het terrein van het bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar zijn eveneens ontworpen door Kolpa Architecten en vertegenwoordigen de jarenlange samenwerking met De Vries en Verburg. ‘De Parel’ is het meest recente hoofdstuk van deze samenwerking.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

De feestelijke 'eerste paal' werd geslagen met een grote stekker: de hele bouw van de Parel gebeurt elektrisch!